I dont understand in the Distribution Waterfall Schweser examples why the catch up rates are calculated as the 25% of LP preferred rates. I saw this 25% in two different problems.
This is the problem:
Year1: LP Contributes 50mill. Hurdle is 8%, catch-up is full (100%) and carry split is 80/20. Year2: Investment is sold for 100mill
LP Ending Balance: -50(Cont) + 50 (ROC) - 4 (50*8% hurdle) + 36 (residual after deducting Catch up) = 40 GP Ending Balance: 1mill (catch up → .25*4 (hurdle) + 9 (20% residual amount because of carry) = 10
Can someone explain where the value of catch up cost come from?
.Like the example stated above it can be calculated as 0.20/0.80 = 0.25 or 25% based on 20/80 carry split.
Overall, based on a profit of 50 million, GP is entitled to 20% of performance = 10 million.
Hurdle is 8%, from 50 - 54m All goes to LP (principal plus hurdle).
From here onwards will go to GP till full catch up or a 20/80 ratio is recreated.
54 to 55 to GP - Ratio of profit is 20/80 balanced again so full catch up achieved if the profit was only 5.
From here onwards 20/80 sharing.
I think its much tricky if not full catch up but not hoping for that in exams.
So we can say that if Catch-up rate is 100% then, catch-up for GP is the split ratio (0.2/0.8)*hurdle earned by LP (if there is enough money in the fund). Am I right?
Nice work ws. Can you elaborate what would be the calculation if the catch up were 60% instead of 100%?
let us the same example listed out by lbazer.
Since 100% catch up means GP gets 1M, then 60% catch up mean 60%X1M== 0.6M
So, LP gets $4M as hurdle rate, GP gets the 60% catch up $0.4M ==> $4.6M
$50-$4.6M=$45.4M available for 80/20 spilt between LP and GP.
WS, your following explanation is a bit confusing: " LP gets $4M as hurdle rate, GP gets the 60% catch up $0.4M ==> $4.6M"
Could you please confirm if my understanding is correct.
LP gets $0.6m extra.
So LP = $4m (Hurdle) + $0.6m (from catchup) = $4.6m
GP gets $0.4m (from catchup).
The total share available for 80/20 split between LP and GP is still $50m-$5m=$45m
but LP split: $36m+$4.6m = $40.6m
GP split: $9m + $0.4m = $9.4m
$40.6m + $9.4m = $50m